Oddiely TS

 

1. Ústna dutina: prebieha mechanické spracovanie pomocou zubou, obr.B

- prívod slín zo slinných žliaz-obr.A- podsánkovej (2), podjazykovej (3) a príušnej (1)

- funkcia slín: a) obsahujú slinnú amilázu- ptyalín, ktorá začína štiepenie polysacharidov

                      b) obsahujú hlien mucín- obaľuje potravu a zabezpečuje lkĺzavosť sústa

                      c) slížia na navlhčenie potravy

                      d) obsajujú baktériocidnú látku - lyzozým

                      e) ochraňujú pred zubným kazom vďaka látkam, ktoré neutralizujú ph prostredia

Obr.AObr.B

2. Hltan, Pažerák: cez ne sa potrava dostáva do žalúdka pomocou peristaltickýc pohybov

3. Žalúdok: bunky sliznice žalúdka produkujú žalúdočnú šťavu,

                   ktorá obsahuje: a) mucín- chráni žalúdok pred samonatrávením

                                              b) HCl- tvorí kyslé prostredie , ktoré akvuje neúčinnú formu enzýmu pepsinogénu na účinnú formu pepsín

                                              c) pepsín- začína sa štiepenie bielkoviny

- v závislosti od typu prijatej potravy je rozdiel v stavbe žalúdka medzi mäsožravcami a bylinožravcami (prežúvé)

- u mäsožravcov je žaludok jednoduchý a rozlišujeme na ňom žalúdočný vchod, klenbu a vrátnik  Obr.A

- prežúvavce majú žalúdok zo 4 častí: bachor, čepiec, kniha, slez ( musí sa tráviť ťažko tráviteľná celulóza)  Obr.B

Priebeh trávenia prežúvavcov: z útnej dutin sa potrava dostáva do bachora, kde napučí a v bachore sú symbiotické baktérie, ktoré napomáhajú tráveniu celulózy, z bachora sa cez čepiec dostáva potrava späť do ústnej dutiny na mechanicke spracovanie, z úst sa cez knihu dostáva potrava do slezu, kde prebieha vlastné enzymatické štiepenie potravy

- vtáky majú dvojdielny žalúdok, Obr.C : 1. žlaznatý- zabezpečuje chemické spracovanie pomocou enzýmov

                                                    2. svalnatý- prebieha tu mechanické spracovanie, napomáhakú mu kamienčeky

- tráviaca sústava vtákov je trochu odlišná: zobák- hltan- hrvoľ (napučanie potravy)- dvojdielny žalúdok- tenké črevo- hrubé črevo- kloaka

Obr.AObr.B

Obr.C

 

4. Tenké črevo: má 3 časti- dvanástnik( nadväzuje na žaludok), lačník, bedrovník

- tenké črevo má tráviacu a vstrebavaciu sústavu

-tráviaca funkcia: do 12-nika sa dostáva z pankreasu pankreatická šťava, ktprá obsahuje enzýmy:

                                                        a) lipáza- štiepy lipidy na mastné kyseliny a glycerol

                                                        b) amiláza- pokračuje v štiepení zložených sacharidov na monosacharidy- glulózu

                                                        c) tripsín, chimotripsín- štiepy bielkovuiny, tieto enzými sú vylučované v neaktívnej forme (tripsinogén,   chimotripsinogén), ktorá je aktivovaná v 12-niku

- do 12-nika priteká žlč, ktorá sa tvorí v pečeni, zhromažďuje sa v žlčníku a žlčovodmi sa premiestňuje. Slúži na emulgovanie tukov, rozdrobuje ich na malé kvapôčky, a také sa následne štiepia lipázov

vstrebávacia funkcia: prispôsobenie pomovcou klkov a mikroklkou, ktoré zväčšujú resorpčný povrch čreva, Obr. A

Obr.A

5. Hrubé črevo: dochádza v ňom k zahusťovaniu črevného obsahu, vstrbáva sa tu voda a fromuje sa stolica; hrubé črevo neobsahuje klky a mikroklky

6. Konečník, Anus: nestrávené zvyšky sa dostávajú von


Ako trávia potravu prežúvavce?

Video prehľadne zobrazuje postup trávenia prežúvavcov všetkými časťami 4-dielneho žalúdka.


Ako vizerajú klky a mikroklky?

Pozrite si video pre lepšie predstavenie vizuálnej podoby klkov a mikroklkov v tenkom čreve.