Oddiely TS
1. Ústna dutina: prebieha mechanické spracovanie pomocou zubou, obr.B
- prívod slín zo slinných žliaz-obr.A- podsánkovej (2), podjazykovej (3) a príušnej (1)
- funkcia slín: a) obsahujú slinnú amilázu- ptyalín, ktorá začína štiepenie polysacharidov
b) obsahujú hlien mucín- obaľuje potravu a zabezpečuje lkĺzavosť sústa
c) slížia na navlhčenie potravy
d) obsajujú baktériocidnú látku - lyzozým
e) ochraňujú pred zubným kazom vďaka látkam, ktoré neutralizujú ph prostredia
Obr.A
Obr.B
2. Hltan, Pažerák: cez ne sa potrava dostáva do žalúdka pomocou peristaltickýc pohybov
3. Žalúdok: bunky sliznice žalúdka produkujú žalúdočnú šťavu,
ktorá obsahuje: a) mucín- chráni žalúdok pred samonatrávením
b) HCl- tvorí kyslé prostredie , ktoré akvuje neúčinnú formu enzýmu pepsinogénu na účinnú formu pepsín
c) pepsín- začína sa štiepenie bielkoviny
- v závislosti od typu prijatej potravy je rozdiel v stavbe žalúdka medzi mäsožravcami a bylinožravcami (prežúvé)
- u mäsožravcov je žaludok jednoduchý a rozlišujeme na ňom žalúdočný vchod, klenbu a vrátnik Obr.A
- prežúvavce majú žalúdok zo 4 častí: bachor, čepiec, kniha, slez ( musí sa tráviť ťažko tráviteľná celulóza) Obr.B
Priebeh trávenia prežúvavcov: z útnej dutin sa potrava dostáva do bachora, kde napučí a v bachore sú symbiotické baktérie, ktoré napomáhajú tráveniu celulózy, z bachora sa cez čepiec dostáva potrava späť do ústnej dutiny na mechanicke spracovanie, z úst sa cez knihu dostáva potrava do slezu, kde prebieha vlastné enzymatické štiepenie potravy
- vtáky majú dvojdielny žalúdok, Obr.C : 1. žlaznatý- zabezpečuje chemické spracovanie pomocou enzýmov
2. svalnatý- prebieha tu mechanické spracovanie, napomáhakú mu kamienčeky
- tráviaca sústava vtákov je trochu odlišná: zobák- hltan- hrvoľ (napučanie potravy)- dvojdielny žalúdok- tenké črevo- hrubé črevo- kloaka
Obr.A
Obr.B
Obr.C
4. Tenké črevo: má 3 časti- dvanástnik( nadväzuje na žaludok), lačník, bedrovník
- tenké črevo má tráviacu a vstrebavaciu sústavu
-tráviaca funkcia: do 12-nika sa dostáva z pankreasu pankreatická šťava, ktprá obsahuje enzýmy:
a) lipáza- štiepy lipidy na mastné kyseliny a glycerol
b) amiláza- pokračuje v štiepení zložených sacharidov na monosacharidy- glulózu
c) tripsín, chimotripsín- štiepy bielkovuiny, tieto enzými sú vylučované v neaktívnej forme (tripsinogén, chimotripsinogén), ktorá je aktivovaná v 12-niku
- do 12-nika priteká žlč, ktorá sa tvorí v pečeni, zhromažďuje sa v žlčníku a žlčovodmi sa premiestňuje. Slúži na emulgovanie tukov, rozdrobuje ich na malé kvapôčky, a také sa následne štiepia lipázov
vstrebávacia funkcia: prispôsobenie pomovcou klkov a mikroklkou, ktoré zväčšujú resorpčný povrch čreva, Obr. A
Obr.A
5. Hrubé črevo: dochádza v ňom k zahusťovaniu črevného obsahu, vstrbáva sa tu voda a fromuje sa stolica; hrubé črevo neobsahuje klky a mikroklky
6. Konečník, Anus: nestrávené zvyšky sa dostávajú von